fredag den 21. december 2018

Adskillelse af realkredit fra bankverdenen nødvendig

Der har været en del diskussion ifm forslaget om, at adskille realkredit fra bankverdenen. Der er flere argumenter for hver sin side. Jeg vil kaste lidt lys på debatten her på denne blog, hvor mit fokus alene er på, at give dig råd, som gør dig i stand til at genfinde kontrollen over dine penge.


Bankerne er glade for sammenlægninger. Det giver dem større styring, og dette er ikke altid til gavn for dig som kunde.

Der er mange, som stadig tror, at bankrådgiveren er til for DIG som kunde, men det er i mange tilfælde helt forkert. Bankrådgiveren er en sælger, og det har flere skandaler vist. Roskilde Bank var en af disse skandaler, hvor bankrådgivere solgte aktier til sine kunder indtil ganske kort tid før banken krakkede. Flere har spøgefuldt bemærket, at det nok var en af grundene til, at komikerne inddrog dette som del af handlingen i filmen Alle for to.

Det samme gælder når banker har vist sig LIDT for velvillige til at give lån. Det er ret billigt for dem, for mange vil gøre hvad som helst for at undgå at komme i RKI eller Debitorregisteret, og derved kan man være ret sikker på, at så længe der er friværdi, er der chance for at hente sit provenu ind. Til det formål har man nemlig talt de store stigninger i boligpriserne ned, for man vil helst undgå endnu en boble magen til den, vi så lige før krisen brød ud...

Der er nemlig ingen tvivl om, at HVIS du har brug for en ny bil, og HVIS du har råd til den, så kan det være økonomisk fornuftigt at tage et lån i friværdien i din bolig. Dog er det knap så fornuftigt at gøre, hvis du allerede nu kan se, at taget skal skiftes inden for ganske kort tid. Så har din bil pludselig indflydelse på din boligsituation, og så sparer du i sidste ende ikke nær så meget som du selv havde håbet ud fra den salgstale en bank måtte give dig.

Man SKAL forholde sig nøgternt til sin økonomi, og i dét perspektiv er det hverken godt, når en bank samarbejder med ét konkret forsikringsselskab eller kun én realkreditorganisation. Det skaber en inhabilitet, som du bliver gidsel i som kunde i den pågældende bank.

Det kan derfor VARMT anbefales, at du søger råd hos folk, der ved noget om økonomi før du blindt accepterer et forslag fra din bank. Du kommer til at betale rigtig dyrt for at tage fejl, og historikken taler sit helt tydelige sprog hvis du googler en time eller to her i juleferien.

Glædelig Jul og Godt Nytår til alle bloggens læsere - og på varmt gensyn i 2019. :-)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar