lørdag den 24. april 2010

Generel praksis i danske banker?

Der er kommet en generel praksis i danske banker hvor de afviser nye kunder fordi de er registreret i RKI — til trods for at dette ER ulovligt. Hvordan kan den slags foregå når Finanstilsynet er blevet bekendt med denne adfærd i forbindelse med flere navngivne banker?

Da jeg hørte om den slags undersøgte jeg sagen via Google-søgning, og fandt bl.a. følgende klare tekst fra Familieadvokaten hvor der står følgende om netop dette spørgsmål:

Kan en bank nægte at oprette en lønkonto?

SPØRGSMÅL:
Hej
Kan en bank nægte en oprettelse af en lønkonto, når jeg er registreret i RKI.
Det mener jeg ikke, da vi jo alle for at få udbetalt offentlige ydelser skal have et pengeinstitut.


SVAR:
Nej, det kan en bank ikke.
Det følger direkte af bekendtgørelse om god skik for finansielle virksomheder § 19, at et pengeinstitut ikke uden en individuel og saglig begrundelse kan nægte at oprette en almindelig indlånskonto. Begrundelsen skal på anmodning gives i papirformat eller på andet varigt medium.
At du er registreret i RKI, er ikke nogen saglig begrundelse.
Fastholder banken, at den ikke vil oprette en lønkonto til dig, kan du klage til Finanstilsynet, der kan give banken et påbud samt pålægge bøde.


Der kan være mange grunde til folk er landet i RKI. Som fast læser af denne blog ved du jeg gentagne gange har henvist til Luksusfælden på TV3 som eksempel på den dårlige økonomi mange befinder sig i.

Men tænk lige over, at det rent faktisk ikke kun er folk som allerede ER i RKI der bliver dyre kunder for bankerne. Det kan fuldt ud lige så godt være murermesteren, som ryger på gulvet under krisen når ordrebogen er tom. Han har måske et hus, som i de gode dage var flere millioner værd, og efterhånden som krisen kradsede har han taget lån i sit hus. Selvom restgælden er under vurderingen sælges huset måske stadig med tab.

Det teamet bag Luksusfælden kalder "teknisk insolvens."

Måske et ord den slags banker skulle slå op før de tror, at det er en løsning at udskille folk i A- og B-klasser.

Endvidere kan sådanne banker også tænke lidt over hvad der sker den dag en person kommer på fode igen. Afvisningen mens vedkommende var i bund vil nok få ham (eller hende) til at søge andetsteds når der skal findes en ny bank.

God weekend. :-)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar