tirsdag den 28. marts 2017

Undgå dårlige økonomiske råd - brug fornuften!

Jeg downloadede i dag e-bogen 77 pensionstips fra Ken Fisher. Der er mange gode tips på de 16 sider, og på flere punkter er der god inspiration, som mange kan have gavn af at overveje.


Når det er sagt, skal du samtidig være på vagt, for pkt. 21 er slet ikke nogen grundig beskrivelse af situationen. At selskabet i slutningen af dokumentet kommer med en standardfraskrivelse af at der skulle være tale om personlige finansielle råd fjerner ikke det ufornuftige i at overse en meget væsentlig faktor i sund økonomi!

Som det vil være faste læsere bekendt, så ser jeg ofte Luksusfælden på TV3, og en af de værste elementer i manges privatøkonomi er gæld. Gæld koster renter!

Det er almindelig sund fornuft at hvis du f.eks. får udbetalt et beløb på f.eks. 700.000,- og din restgæld i dit hus er på 400.000,- så vil du være komplet vanvittig hvis ikke du straks får fjernet hele din gæld...

Det samme gælder hvis du får de samme 700.000,- men f.eks. har en restgæld på 1 mio. Så vil en nedbringelse på f.eks. bare halvdelen - 500.000,- - gøre, at du kan omprioritere dit lån, og derved sidde langt billigere i dit hus selv efter børnene er fløjet godt fra reden. Så kan du rent faktisk sidde billigere i eget hus end hvis du skal ud på lejemarkedet og leje en bolig, samtidig med, at du får en langt billigere husleje end hidtil.

Man skal altid huske disse to ordsprog:
  • Gæld gnaver på livets rødder, som egeret gnaver på hasselnødder
  • Den er rig, som er uden gæld
Du vil aldrig blive gældfri hvis du lytter til folk, som argumenterer mod nedbringelse af gæld. Som illustreret ovenfor, kan du sagtens vælge at nedbringe din gæld med kun en andel af den likviditet du opnår ved en udbetaling af en pension og/eller en erstatning, men at sætte likviditet frem for fornuft vil aldrig ende godt.

Husk at bruge fornuften i alt det du gør. Du må gerne leve hver dag som om det var den sidste. Det kan kun blive en fest... :-)

Men planlæg altid som om du ender med at blive 95 - du vil takke dig selv for det i sidste ende, for så har du ikke klattet dine ressourcer væk på småting, men for eksempel fået gode minder via rejser og oplevelser med familie og venner inden for fornuftige rammer. Du skal ikke betale for kortvarige oplevelser med lån, men derimod med penge du har, fordi du altid tænkte dig om før du handler. Dét er vejen til et godt otium.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar