onsdag den 26. marts 2008

Grundlæggende økonomiske sammenhænge - del 1

Det er meget væsentligt at få visse ting på plads før vi går rigtigt i gang med undervisningen i hvordan du kan genfinde kontrollen over dine penge. Ganske som man har et vist pensum på gymnasiet som danner grundlag for senere studier på universitetet, så lærer man det samme på handelsskolen. Man får et grundsæt — en slags mini-værktøjssæt...
Indkomst og udgifter

Den indtjening du har i løbet af et helt år inddeler sig i flere typer. Se f.eks. her:

  • Periodiske indtægter — f.eks. kvartalsvis rentetilskrivning på bank-/lønkontoen

  • Månedlige indtægter — herunder din månedsløn fra dit almindelige arbejde

  • Supplerende indtægter — her kommer de indtægter du har ved f.eks. supplerende timer du bruger på at køre møbler for det lokale møbelfirma eller indtjening ved at du hver anden uge laver mad i tilknytning til en kammerats forsamlingshus.

  • Uforudsete indtægter — indtjening som ikke direkte er forudset, som ikke er regelmæssig.

Lad os se på hver af dem...

Periodiske indtægter


Periodiske indtægter såsom rentetilskrivning er ikke umiddelbart noget du kan justere ret meget på. Du ville næppe bruge siden ret meget hvis din økonomi er tip-top, selvom du naturligvis skal være mere end velkommen blandt læserne.
Periodiske indtægter kan også være bonus fra elselskabet. Det kan være enhver indtægt som kommer regelmæssigt. Rent budgetmæssigt kunne du sågar vælge at budgettere med kørselsrefusion under periodiske indtægter hvis du i forvejen har indarbejdet f.eks. leasing og/eller benzin/diesel i dit budget.


Hvis du ved ordet budget får små lysegrønne elefanter og gåsehud ved tanken, så fortvivl ikke. Jeg vil på mandag lære dig hvordan og hvorfor du BØR gøre brug af et budget. Alle som har vendt skuden fra underskud til overskud har under en eller anden form brugt et budget, en økonomisk plan eller hvad man nu helst vil kalde det. Så det bliver mandagens budskab.


Månedlige indtægter


Din månedsløn kan synes som noget der beløbsmæssigt ikke svinger nok opefter. :-)
Til gengæld kan du lige så godt gøre dig klart hvad du er værd. Hvor længe siden er det du har været til den årlige MedarbejderUdviklings Samtale? Du kan teste dig selv og tjekke din løn ved at gå ind på Jobindex.dk her: http://www.jobindex.dk/.

Hvis din indtjening er meget lavere end enten minimum eller en vægtet median i forhold til din anciennitet [vægtet median = at du ligger mellem f.eks. nederste kvartil og medianen/landsgennemsnittet kan være ok hvis der er gode frynsegoder (f.eks. en god kantine, medarbejderbredbånd, hjemme-pc eller andre gode ting der kan opveje en lidt lavere løn) ligesom din tid i virksomheden kan afgøre hvor lavt/højt du ligger] så skal du overveje hvad du vil i fremtiden.
Det er altid en god ting at undersøge markedet. Det har aldrig været nemmere at foretage et karriereskift hvis du ganske indlysende kan få enten kortere til arbejdet og/eller en væsentligt bedre løn i forhold til det ovenfor beskrevne fryns.

Supplerende indtægter


Nogle lader sig ofte friste til at sælge sig selv for billigt når de mangler penge. Du skal overveje din strategi ud fra et samlet billede. Det vil du få i løbet af denne serie. Du skal være åben over for det faktum at der også findes andre indtjeningsmuligheder end at tage familiens weekend i brug.


En meget væsentlig faktor som gør folk stressede er, at de holder for lidt fri. OK, nogle holder for meget fri, og øger derved også stressniveauet fordi de slet ikke kan lade sig motivere til handling, men sidstnævnte gruppe er vist ret sjælden og er ikke blandt målgruppen for denne blog. De passive vil nemlig hellere vinde i lotto, og satse på, at de gør det hver uge. Selvom de bruger mellem 50 og 100 kroner om ugen, og derved mellem ca. 2.500,- og 5.000 (eller mere) uden det ændrer deres situation, så irriterer det ikke den slags mennesker det fjerneste.Nogle vil kalde mig arrogant, men hvis du har råd til at kaste 50.000,- bort på spil på 10 år, så har du ikke et økonomisk problem, men alene et prioriteringsproblem. Situationen vil IKKE blive bedre før du åbner begge ører og lukker munden. Der er alt for meget snak og alt for lidt handling i at satse på Lotto alene.
Det samme gælder folk der brokker sig over de ikke har råd til at tage på charterferie mens en eller begge forældre f.eks. ryger. Budgettet bliver lynhurtigt på små 30.000,- om året, og hvis Lotto og rygning sker samtidig så taler vi om mellem 65.000 og 80.000 (eller mere) som kunne aktiveres MEGET HURTIGT til at bedre din situation.Uforudsete indtægter


De uforudsete indtægter kan komme pludseligt. En servering for venner til en fest. Udover man naturligvis aldrig bør tage imod et tilbud om sort afregning, da det lynhurtigt bliver brugt imod én selv hvis man senere bliver uvenner over ét eller andet, så kan det ofte bedre betale sig at aftale samme modydelse senere når ens egne unger skal konfirmeres eller fødselsdage, whatever.

Men hvis indtjeningen kommer, så er det en god ting at få det hele sat ind i budgettet når det opstår.

Udgifterne


Udgifterne bør sættes sammen på samme måde. Der er faste udgifter (husleje, el, varme m.v.) og der er variable omkostninger.

Det største chok som mange får når de begynder at lægge budget eller f.eks. nedskrive hvad de har brugt penge på er kioskudgifter. Mange køber lige dagens avis, skal lige have en vand med og måske lidt sødt til ganen. Inden de får set sig om er den første halvtredser borte. Afhængig af ugeblad eller tv-blad der bruges kan denne halvtredser ugentligt nærme sig en hel hund..... Det bliver til penge altsammen... :-)Opgaver til mandagens lektion


Jeg vil sætte dig på lidt opgaver her i weekenden:

  1. Find din års- og forskudsopgørelse frem, og find ud af hvad du har af renteudgifter. Gå dernæst ind på MyBanker.dk for at tjekke om du betaler for meget i renter. Tjek afstanden til din arbejdsplads - får du det rigtige kørselsfradrag?

  2. Prioriter dine indtægter og udgifter. Ser du et mønster? Tjek evt. også din månedlige PBS-oversigt, og prøv at se din økonomi udefra. Hvad bemærker du? Hvilke(n) udgift(er) kunne med fordel barberes væk, og skabe større råderum til at komme videre?

  3. Få overblik over hvor slemt det står til. Find alle gældsposter frem og tænk igennem om du har penge til gode nogen steder. Hvis det skulle vise sig, at du havde overset 10.000 kammeraten lånte da han skiftede bil kan du jo pludselig begynde med lidt råderum til opgaverne. :-)


Jeg glæder mig til at skrive lektion 2 og hjælpe dig på rette kurs. Lektion 2 udkommer på mandag.God weekend. :-)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar