onsdag den 26. marts 2008

Grundlæggende økonomiske sammenhænge - del 2

Undskyld til alle. Det blev ikke mandag at lektion 2 udkom. De nye maskiner kom i dag, og kunne faktisk komme i morgen, men heldigvis i dag fordi jeg således kunne komme videre i teksten.
Lektierne først.


Lektie nr. ét var at "finde din års- og forskudsopgørelse frem, og finde ud af hvad du havde af renteudgifter." Forudsat at du overhovedet gik i gang, hvad opdagede du så, da du "gik ind på MyBanker.dk for at tjekke om du betalte for meget i renter"?

Hvis du har det som 90% af den autoritetstro danske befolkning, så har du garanteret troet, at din bank var på DIN side i forhold til din/jeres økonomiske situation..... Intet kunne være MERE forkert!
Banken har som hovedformål at tjene penge til sine aktionærer og klare sig i den nationale og (med internettets fremkomst) sågar internationale konkurrence. Bankerne er IKKE til for hverken din eller min skyld, og hver en krone du betaler for meget i renter er DIT eget ansvar. Du har muligheden for at forhandle din renteprocent, men de færreste bruger energi på dette fordi de fleste tror det kun er basseører til forskel mellem de dyreste og de billigste banker.

Altså: en stor del af DIN økonomiske situation afhænger af din velvilje til at undersøge tingene selv. Kom derfor i gang hvis du ikke allerede har været det.... :-)

En dellektie var også at "tjekke afstanden til sin arbejdsplads" for at finde ud af om du "får det rigtige kørselsfradrag." Hvor meget kunne du så spare? Du har internettet ved hånden og Krak er din gode ven hvis bare du gider undersøge sagen via Ruteplan.... :-)

Lektie nr. to var at "prioritere sine indtægter og udgifter". Fik du øje på et mønster? Blev du opmærksom på det mønster, der gør, at du godt selv kan se hvorfor din bankrådgiver siger "nej" til at låne dig flere penge? Fortvivl ikke, for det er præcis din ERKENDELSE af problemet og dets omfang der skal være grundlaget for at du kan komme videre og kan lære noget.

Lad det være sagt med det samme. Hvis du kun passivt læser disse lektioner uden at skride til handling er det ren spild af tid. Den dag du vil gå i gang har du enten glemt hvor du har læst om emnet eller også er du måske helt derude hvor selv internet er noget du må gå på biblioteket for at låne adgang til. Handling kræver action nu, mens du stadig er på nettet. Mange af de løsninger du får relaterer sig direkte til internet, dels fordi der ikke er nogen grund til at genopfinde hjulet, men simpelthen fordi det også er hurtigere at linke til gode løsninger ganske som andre sider kan vælge at linke til os præcis fordi vi leverer LØSNINGER frem for hypotetiske spekulationer.

Hvor mange "udgift(er) kunne med fordel barberes væk, og skabe større råderum til at komme videre"?

Lektie nr. tre var at danne sig et "overblik over hvor slemt det står til"

Alt i alt skulle du gerne have fundet ret så store besparelser hvis du har gjort den fornødne indsats for at tage ved lære. Hvis du ikke har oplevet store besparelser endnu så har du været blandt de få, som allerede har forsøgt at komme videre, men skal nok finde besparelser i de kommende lektioner. Mit løfte til jer, og jeg holder ALTID ord. :-)Dagens lektion — Styr på udgifterne


Der er ingen tvivl om at bankerne er rigtig glade for pligtopfyldende danskere som vil gøre alt for at redde ansigt. Holde facaden og bevare præcis den samme "finish" som man ellers finder i serien "Fint skal det være" med Mrs. Bucket som insisterer på efternavnet udtales "Bouquet"...

Hvad mener jeg så med det? Jo, rent faktisk er det sådan at rigtig mange mennesker kører i biler de ikke har råd til at betale afdragene på, ligesom mange bor i ejendomme de ikke har råd til at betale huslejen for at blive boende i.... Enhver med almindeligt gennemsnitligt omløb i øverste etage ville straks flytte eller købe sig en anden bil, men det gør man ikke hvis man gerne vil holde facaden. Koste hvad det vil, så skal facaden holdes, og det uanset konsekvenserne fordi der ikke er den primære indsigt i egne mål, motiver, metoder og fremtid.

Hvis ens mål er at øge sin indtjening er det en god idé at komme i gang straks. Altid nemmere at være på forkant med en udvikling i stedet for først at reagere når kursen for længst har været forkert. På samme måde er det vigtigt at LÆRE at håndtere ting på nye måder.

Hvordan håndterer du en skrivelse fra et incasso-bureau?
Nogle mennesker går fuldstændig i baglås, også selvom enhver kan se, at de rent faktisk prøver alt hvad de kan at komme ud af gælden. Hvad er det bedste at gøre, og hvad ville du/I gøre?
Tag dit budget frem, og find ud af hvornår en af dine nuværende sager er slut. Hvis der nu kun er 3 mdr. til et afdrag på 300,- om måneden forsvinder, så tilbyd incassofirmaet de kan få en plads i afdragsrækken fra om 4 mdr. På den måde har du korrekt rykket en betaling, men du har samtidig løst to problemer. Incassobureauet der normalt aldrig hører fra sine "kunder", "klienter", "skyldnere" eller hvad de nu opfatter dem som får en information de kan handle efter. Du har et budget, og det viser, at du ikke kan afdrage mere. Beløbsgrænserne kommer vi ind på i næste lektion, men beløbsgrænserne er ikke til at danse om hjørner med. Incassobureauet sparer at sende sagen i fogedretten, sparer gebyrer til besøg og kan nu øjne chancen for at få sine penge hjem.
Under den nuværende situation - med meget lave svarprocenter - vil denne strategi fungere meget godt i rigtig mange tilfælde.

Hvordan håndterer du en skrivelse med trussel om at ryge i RKI?
Mange går i panik. Nu til dags er Debitorregistret også kommet til, og det er simpelthen fordi der er stor forskel i såvel metoder og beløbsgrænser mellem bureauerne. På samme måde SKAL bureauerne tage henvendelser angående forkert registrering alvorligt, men da registreringerne kun ganske sjældent baserer sig på egentlige domme, så er der nogle gange tale om den rene pression fra kreditors side.
"Gør som vi vil have det, eller vi smider dig i registret!" synes at være tankegangen, og rigtig mange mennesker falder for denne form for pression fordi de TROR virksomhederne har ret til denne tone. Koldt vand i blodet. Find sagen frem og se om der er noget om kravet. Hvis der er, så skriv til virksomheden og forklar dem situationen. Ærlighed frem for alt. Det er altid det bedste princip at mødes på halvvejen frem for at holde stædigt på sit. :-)

Hvordan håndterer du en overflødig udgift?
De fleste går i panik på samme måde, men her er det vigtigt at holde sig for øje, at det er det overflødige vi har øje for. Du skal lære at håndtere overflødige ting hvis du skal blive bedre til at administrere din økonomi. Det svarer til medarbejderen som klager over han/hun aldrig har tid til en bestemt aktivitet. Ved at sanere eksisterende arbejdsgange har man en mulighed for at finde de tidsmæssige huller som kan frigøre tid til den aktivitet man ikke før kunne deltage i.

På lignende måde er det med økonomi. En væsentlig del af det at lære at administrere sine ting er at erkende, at man hverken "kan blæse mens man har mel i bunden" eller for den sags skyld "bruge pengene to gange". Før de to lektioner står lysende klart kan man ikke tage tingene alvorligt nok til at gå videre til handling.

Kørselsfradraget


Jeg nævnte kørselsfradrag og dem som mangler hjælp i forhold til beløbene pr. kilometer m.v. kan læse mere herfra: http://tastselv.skat.dk/borger/befor/BeregnOpgoer.do?start=true

Hvad fik DU/I ud af lektie 3?


Gav lektien stof til eftertanke eller satte det perspektiv i tingene? Kan du se, at orden i sagerne er første skridt i den rigtige retning? Kan du se, at overblikket er dét som medvirker til at give overskuddet til at se der er lys for enden af vejen?

Giv aldrig op. Du har chancen for at kunne tjene til dagen og vejen og gøre dig fri af dine kreditorer. Metoderne kræver handling, og fra lektion 3 er det en forudsætning at du har fulgt op på disse to lektioner, for nu sætter jeg tempo på så vi kan komme godt i gang så du kan få overskud i hverdagen...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar